Azért használunk cookie-kat oldalunkon, hogy javíthassunk az Önnek szánt szolgáltatásokon.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni.

Szemes kávék

Biztosan mindenki találkozott már olyan szemes kávéval, aminek a csomagolásán nagy betűkkel jelezték: 100% arabica, ami arra utal, milyen növény pörkölt babjait tartalmazza a zsák. A kávénak több, mint 100 faját ismerjük jelenleg, és ez a szám folyamatosan nő. Ugyanakkor csupán két faj termését forgalmazzák széles körben, melyek a következők: Coffea arabica és a Coffea canephora (más néven robusta).

A robusta kávéban lényegesen több koffein található, mint az arabica-ban. Elsőre ez akár kívánatosnak is tűnik – főleg reggelente – , de tény: a koffein keserű ízt hordoz.  Számokban kifejezve: a robusta bab 2,7%  míg az arabica 1,5% koffeint tartalmaz.

Rendezés:

Szemes kávé a tökéletes kávéélményért

A legtöbben nem tudjuk elképzelni a napunkat anélkül, hogy meginnánk egy, kettő vagy akár több csésze kávét. Szeretjük az illatát, ízét és arról a lendületről sem tudnánk lemondani, amit nyújt számunkra. Azok, akik nem a kávérajongók táborát erősítik, gyakran mondják, hogy a kávé az kávé. Mi azonban jól tudjuk, hogy egy igazán jó kávéital, legyen az egy erős fekete vagy tejes csoda, minőségi alapanyagokból készül. A szemes kávé igen népszerű alternatíva, ha valaki mindennap részesülni szeretne a kávézás különleges élményében. Ez esetben szükségünk van egy kávédarálóra vagy egy olyan kávéfőzőre, ami nemcsak lefőzi, hanem le is darálja a kávét. 

Ha szemes kávé, akkor vagy Arabica vagy Robusta

Ezt mindenképp tudnunk kell, ha amatőr kávészakértők vagyunk vagy egyszerűen csak szeretnénk többet tudni a kávék világáról. Mivel két különböző típusú szemes kávéról van szó, ezért tetten érhető néhány szembetűnő különbség. A Robusta sokkal több koffeint tartalmaz, így, ha szereted az igazi erős feketét, akkor ezt a fajtát érdemes választanod. Amennyiben csak az íze és nem kifejezetten az élénkítő hatása miatt fogyasztod, akkor az Arabica is tökéletes választás lehet számodra. Mivel két különböző kávéfajtából készülnek, ezért más-más ízvilágra számíthatunk. Ha Arabica szemes kávét választasz, akkor nemcsak gyengébb, hanem gazdagabb ízvilágú eredményre számíthatsz. A Robusta sokkal testesebb ízt ad a kávénknak és a magasabb koffeintartalom miatt számíthatunk arra, hogy kissé keserű lesz. Nálunk mindkét típust megtalálod.