Barion Pixel
Azért használunk cookie-kat oldalunkon, hogy javíthassunk az Önnek szánt szolgáltatásokon.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni.

Kávék

Biztosan mindenki találkozott már olyan szemes kávéval, aminek a csomagolásán nagy betűkkel jelezték: 100% arabica, ami arra utal, milyen növény pörkölt babjait tartalmazza a zsák. A kávénak több, mint 100 faját ismerjük jelenleg, és ez a szám folyamatosan nő. Ugyanakkor csupán két faj termését forgalmazzák széles körben, melyek a következők: Coffea arabica és a Coffea canephora (más néven robusta).

A robusta kávéban lényegesen több koffein található, mint az arabica-ban. Elsőre ez akár kívánatosnak is tűnik – főleg reggelente – , de tény: a koffein keserű ízt hordoz.  Számokban kifejezve: a robusta bab 2,7%  míg az arabica 1,5% koffeint tartalmaz.

A speciality kávé jött, látott és aratott

A speciality kávé hazánkban nem olyan régen bukkant fel, viszont amilyen későn érkezett, annyira gyorsan hódította meg a kávézásért rajongók szívét. Különleges, túlmutat mindenen, ami sablonos, és vadonatúj világát tárja fel a fekete kortyolgatásának.

A speciality kávé luxus?

Nem, legalábbis abban az értelemben nem, ahogy az a köznyelvben szerepel. A luxus szó eredeti jelentése fény. Coco Chanel óta tudjuk, hogy a luxus az igénytelenség és nem a szegénység ellentétpárja. Szóval nem luxus, ha ezt a kifejezést úgy értelmezzük, mint ami egyenlő a megfizethetetlennel, elérhetetlennel, ellenben luxus akkor, ha az igényesség szinonimájaként alkalmazzuk. Más világ, mint amit a legtöbben a kávézással kapcsolatban megszoktak. Más, de nagyon is szerethető. Nem túl extrém, nem túlságosan vad, de mindenképpen kóstolgatásra méltó. És nemcsak egyszer, többször is. Az ízlelőbimbóknak ugyanis jóformán meg kell szokniuk, hogy a nagyon is ismerős kávétestben valami egészen különlegessel találkoznak. A specialitása ennek a fajta kávézásnak több szinten is tetten érhető. Egyrészt kicsit sem mellékes, hogy milyen típusú, minőségű kávé szolgál alapként. Másrészt az elkészítésnek a módja sem hagyományos. Egy picit több odafigyelést, időt és energiát igényel. Viszont megéri belevágni, mert a végeredmény nem emlegethető egy lapon a hétköznapi kávéélménnyel.

A speciality kávé világa otthon is megteremthető?

Alapvetően igen, a megfelelő eszközök közbenjárásával ennek semmi akadálya nincsen. Ugyanakkor azt jó ötlet mérlegelni még a sorozatos beszerzés előtt, hogy belefér-e mindez a rohanós napok zsúfoltságába.