Azért használunk cookie-kat oldalunkon, hogy javíthassunk az Önnek szánt szolgáltatásokon.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni.

4 jel, hogy igazi kávézóban fogsz kávézni

2019. 07. 08. 08:00:00
4 jel, hogy igazi kávézóban fogsz kávézni

Előfordult már, hogy kávéztál volna egyet - egy igazi presszó kávéra vágytál -, majd ezt követően egy masszív csalódásba szaladtál bele, mivel egy ihatatlan barna "löttyöt" szolgáltak fel neked? Mindenki találkozhatott már legalább egy ilyennel. De ennek most véget vetünk. Keserű tapasztalattól vezérelve (haha) felállítottunk 4 egyszerű szabályt, jelet, ami segít eldönteni, hogy igazi kávézóban jársz e. Természetesen mindig lehetnek kivételek, ahogy az lenni szokott, de ha megfogadod ezt a négy tanácsot, akkor nagy valószínűséggel nem fogod sem az idődet, sem a pénzedet vesztegetni rossz minőségű kávékra. 

#1 Presszó kávéból egy méretet szolgálnak csak fel.

Az aranyszabály. Ha a kínálatban látod, hogy van szimpla, dupla, tripla, vagy akár dupla-dupla (szűzanyám)  adag –csak sétálj el. Az igazi kávézókban abaristák tudják, hogy az eszpresszó kávénak egy mérete van: dupla ristretto (ezt általában nem szokták kiírni, de így van). Gondolj rá úgy, mintha borbárba mennél. Ott sem rendelsz kicsi vagy nagy bort – egy üveg bort rendelsz. Ez vonatkozik a presszóra is.

#2 Az Ital menü kicsi és egyszerű

Presszó, Americano, Latte, (tradícionális) Macchiato, Cappuccino, Mocha, Chai Latte – És vége, ennyi. Néha a kávénak vannak változatai, mint a Cortado (a Latte kisebb fajtája), de ha Mandulás öröm láttét, Amoothie-t, kávés frappuccsínót árulnak.... nem.  (Érdemes megemlíteni, hogy egy rosszul ledarált kávéból még lehet jó cold brew-t készíteni.)

#3 Az ételkínálat kimondottan limitált.

Néhány finompékárú és sütemény, semmi több. Megfigyelhető, hogy a kávézókban fellelhető ételek mennyisége fordítottan arányos az ott kapható kávé minőségével. Magyarul, minél robosztusabb az étlap -szendvicsek, wrap-ok, saláták, vegán és glutén mentes különlegességek, melyeket helyben sütnek és készítenek- ezek valószínűleg ízletesek is. De a kávé ihatatlan lesz. Hogy miért? Mert ahhoz, hogy kiváló kávét készítsünk összpontosításra és odaadásra van szükség, azok a kávézók, ahol sok időt szentelnek az ételek elkészítésére, kevesebb idejük lesz a kávéra és nem tudnak folyamatosan kiváló kávét készíteni. Kivételek vannak, illetve olyan megoldások, ahol egy helyi ételbárból importálják az ételeket, de ez a ritkább.

#4 A baristák tampert és a kezüket is használják, hogy megfelelően legyen az őrölt kávé a karszűrőbe rakva.

Ez mutatja meg igazán, hogy igenis fontos nekik a technika és a szaktudás. Ohh és természetesen, ha a presszó kávét nem demitasse csészében, csésze alátéten, kis kanállal és egy kis pohár vízzel szolgálják fel, részvétem miatta. (Bónusz pont jár annak a baristának, aki szénsavas vízzel szolgálja fel a presszót.)

Összegzés

Presszó kávé egy méretben.    Kis ital menü.    Kevés étel.    Tamper és kéz. Ennyire egyszerű. 
Ne hagyd, hogy a csicsás képek és hangzatos nevek befolyásoljanak, az egzotikus országokból érkező kávék, melyek nevei szirének énekeként csengenek. Ezek önmagukban még nem jelentik azt, hogy a kávézónak megvan a felszerelése és a képzett baristája, hogy elkészítsék a tökéletes presszó kávét. Csak a 4 jel jusson mindig eszedbe, és többet nem fogsz csalódni! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávé