A barista mérleg bárkinek ajánlható?
Nyilván nem. Azoknak tökéletes választás, akik nem bízzák a véletlenre a kávé kimérését. Ez, laikus szemmel jóformán szőrszálhasogatásnak tűnhet. Miért kellene itt grammra pontos adatokat produkálni? Hiszen nem egy kémiai laborban vagyunk? Nos, érthető, ha azoknak, akik amúgy nem látnak bele a barista élet finomságaiba, felfoghatatlan ez az egész. Viszont aki picit is jártas ebben a dimenzióban, nyilván pontosan tudja, hogy tényleg minden gramm számít. A sikerhez sokszor egyetlen nüansznyi kávébab vezet. Ha az hiányzik, vagy ha éppen túl sok kerül a jóból a mérleg nyelvére, akkor el is úszott a várva-várt eredmény, a mennyei kávéremek. Mert az tény, hogy ezekben az esetekben nem egy sima kávéfőzés a tét, egy álmoskás reggelen. A barista szakma tulajdonképpen alkotás. Művészet a kávéval. Ami egyébként bárki által elsajátítható.
A barista mérleg megvásárlásával kezdődik minden?
Akár így is kezdődhet, igen. Ez egyéni elhatározás kérdése. Ha a szándék adott, akkor ezzel az eszközzel a grammra pontos mérés mindenkor borítékolható. Szóval a mérlegen ne múljon!