#1 Presszó kávéból egy méretet szolgálnak csak fel.
Az aranyszabály. Ha a kínálatban látod, hogy van szimpla, dupla, tripla, vagy akár dupla-dupla (szűzanyám) adag –csak sétálj el. Az igazi kávézókban abaristák tudják, hogy az eszpresszó kávénak egy mérete van: dupla ristretto (ezt általában nem szokták kiírni, de így van). Gondolj rá úgy, mintha borbárba mennél. Ott sem rendelsz kicsi vagy nagy bort – egy üveg bort rendelsz. Ez vonatkozik a presszóra is.
#2 Az Ital menü kicsi és egyszerű
Presszó, Americano, Latte, (tradícionális) Macchiato, Cappuccino, Mocha, Chai Latte – És vége, ennyi. Néha a kávénak vannak változatai, mint a Cortado (a Latte kisebb fajtája), de ha Mandulás öröm láttét, Amoothie-t, kávés frappuccsínót árulnak.... nem. (Érdemes megemlíteni, hogy egy rosszul ledarált kávéból még lehet jó cold brew-t készíteni.)
#3 Az ételkínálat kimondottan limitált.
Néhány finompékárú és sütemény, semmi több. Megfigyelhető, hogy a kávézókban fellelhető ételek mennyisége fordítottan arányos az ott kapható kávé minőségével. Magyarul, minél robosztusabb az étlap -szendvicsek, wrap-ok, saláták, vegán és glutén mentes különlegességek, melyeket helyben sütnek és készítenek- ezek valószínűleg ízletesek is. De a kávé ihatatlan lesz. Hogy miért? Mert ahhoz, hogy kiváló kávét készítsünk összpontosításra és odaadásra van szükség, azok a kávézók, ahol sok időt szentelnek az ételek elkészítésére, kevesebb idejük lesz a kávéra és nem tudnak folyamatosan kiváló kávét készíteni. Kivételek vannak, illetve olyan megoldások, ahol egy helyi ételbárból importálják az ételeket, de ez a ritkább.
#4 A baristák tampert és a kezüket is használják, hogy megfelelően legyen az őrölt kávé a karszűrőbe rakva.
Ez mutatja meg igazán, hogy igenis fontos nekik a technika és a szaktudás. Ohh és természetesen, ha a presszó kávét nem demitasse csészében, csésze alátéten, kis kanállal és egy kis pohár vízzel szolgálják fel, részvétem miatta. (Bónusz pont jár annak a baristának, aki szénsavas vízzel szolgálja fel a presszót.)
Összegzés
Presszó kávé egy méretben. Kis ital menü. Kevés étel. Tamper és kéz. Ennyire egyszerű.
Ne hagyd, hogy a csicsás képek és hangzatos nevek befolyásoljanak, az egzotikus országokból érkező kávék, melyek nevei szirének énekeként csengenek. Ezek önmagukban még nem jelentik azt, hogy a kávézónak megvan a felszerelése és a képzett baristája, hogy elkészítsék a tökéletes presszó kávét. Csak a 4 jel jusson mindig eszedbe, és többet nem fogsz csalódni!