Azért használunk cookie-kat oldalunkon, hogy javíthassunk az Önnek szánt szolgáltatásokon.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni.

Szemes kávé tárolása - Avagy miként marad tovább zamatos a kávém?

Martin Dániel
2019. 05. 02. 15:00:00
Szemes kávé tárolása - Avagy miként marad tovább zamatos a kávém?

Te is észrevetted már, hogy miután felbontottál egy zacskó ízes és zamatos, remek cremával rendelkező kávét, 1-2 hét után már veszített az ízéből, gyenge az aromája, egy hónap múlva pedig mintha ízvakságban szenvednél, cremája pedig maximum az emlékeidben van? Ez nem véletlen, de nézzük, mi okozza, és hogyan védekezhetünk ellene.

Az Oxigén nem mindig jó

Tény, minden élőlénynek szüksége van rá, nekünk, embereknek is, akkor mégis miért nem szabad a pörkölt kávészemeket kitenni az oxigén szeszélyeinek? Máris megérted: Amikor a kávé még zöld, viszonylag tömör a szerkezete, akár egy hungarocell, így a kávé felülete érintkezik csak az oxigénnel. Abban a pillanatban, hogy megpörkölődik a kávé, olyan lesz a szerkezete, mint egy szivacsnak. Rengeteg járat, lyuk, repedés, ami jócskán megnöveli a felületet, ezáltal a kávé hamarabb oxidálódik. Képzeljük el, hogy minden reggel lepörköljük magunknak otthon azt a 10-20 grammot, majd ezt követően hagyjuk kihűlni, leőröljük, majd mind ezek után még lefőzzük belőle a kávét. Nem életképes, igaz?

 

Amit ne tegyél!

Ha nem is érdekel annyira a kávé íze és csak azért iszod, mert fel kell, hogy keltsen, akkor se hagyd a kávét szabadon. Ha felbontod a zacskót, ne vágd le a tetejét teljesen, csak a szélét vágd le. Ezt könnyebb visszahajtani és akár egy erősebb csipesszel jól lezárni. Ha kiöntöd a zacskóból, mindenképp egy olyan dobozba, üvegbe tedd, ami amennyire lehet, légmentesen záródik! Hűvös hely nem egyenlő a hűtővel. Amint kiveszed a hűtőből, egyből kicsapódik rajta a pára, és bumm, máris rossz lesz a kávéd.

Ha pedig ezt a cikket olvasod, akkor biztos vagyok benne és Benned, hogy szeretnéd a lehető legjobban tárolni, így a következő dolgokat tudod tenni, hogy ez sikerüljön is:

 

(Rész)megoldás a tárolásra

Így adódik akkor a kérdés, hogy mégis miként őrizzük meg kedvenc reggeli italunk minden pozitívumát élhető körülmények között?
Megvásárlást követően 100 grammos adagokra osztjuk a kávét, majd egy simító záras zacskóba téve, lehetőleg minden levegőt kinyomunk belőle, lezárjuk és visszahajtjuk a zacskót. Fény elől védett, száraz, szobahőmérsékleten tárolva

Simítózáras zacsk

Lehet vásárolni külön vákum szelepes zacskókat, melyekből a levegőt ki tudjuk szívni egy ehhez kifejlesztett masinával, így légmentesen tárolhatjuk. Igaz, ahányszor kibontjuk a zacskót, annyiszor el kell végezni a műveletsort. Szuper megoldás, én magam azonban nem vagyok ennyire lelkiismeretes, ti hogy vagytok ezzel?

Vákumszelep csomagolás

Az egyik leggyorsabb, idő és pénztakarékosabb megoldás, hogy csatos fém vagy üvegdobozban tároljuk a kávét. A fémdobozost jobb ötletnek tartom, mivel nem engedi át a fényt. Nem zár légmentesen, de így is elég jól tartja meg a kávé aromáját 1-2 hétig. Ha csatos dobozos / üveges megoldást használtok egy nagyon jó tanács: Ne töltsünk után folyamatosan. Fogyjon el belőle a kávé, majd mossuk el és hagyjuk teljesen megszáradni a tároló alkalmatosságot. Hallom magam előtt, ahogy kérdezitek a miértjét, úgyhogy mondom is. A kávéolaj lerakódik a doboz/üveg falára, ami egy idő után avasodni kezd, ami bizony el fogja rontani a kávé ízét is.

Csatos fémdoboz

Összegezve az elhangzottakat:

  • Kis lyukat vágjunk a kávézacskóra, amit utána gondosan visszazárunk
  • Tároljunk kisebb mennyiségekben
  • Légmentesen zárható legyen, amiben tartjuk a szemes kávét
  • Száraz, fényvédett helyre rakjuk
  • Ne tartsuk hűtőben

Remélem ezzel hozzá tudtam járulni hozzá, hogy kedvenc kávéfajtád tovább megőrizze aromáját és zamatját. Jó kávézást kívánok!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávé