Azért használunk cookie-kat oldalunkon, hogy javíthassunk az Önnek szánt szolgáltatásokon.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni.

A koffeinmentes kávé hatása – Hogyan készül és mennyire koffeinmentes?

Martin Dániel
2019. 05. 03. 14:00:00
A koffeinmentes kávé hatása – Hogyan készül és mennyire koffeinmentes?

A legtöbb ember nem tulajdonít nagy jelentőséget, van, aki szerint nincs létjogosultsága, mások szerint egyenesen nem is létezik. Ebben a bejegyzésben most górcső alá vesszük a sokak által nem sokra tartott koffeinmentes kávék világát.

Koffein volt, van és lesz

Első körben adjunk igazat a szkeptikusoknak, valóban nem létezik olyan, hogy koffeinmentes kávé. Több eljárás is létezik, amivel ki tudják vonni a koffeint a kávéból, de egyik sem tudja ezt maradéktalanul kivitelezni. Most nem arról van szó, hogy akkor ez egy nagy átverés és ebben is biztos hazudik a kormány és összeesküvés elmélet van e mögött, hanem szimplán olyan kevés koffein marad a kávéban, amely semmilyen élettani hatást nem vált ki az emberi szervezetben. Számszerűsítve egy átlag csésze kávé 50-130 mg/csésze koffeint tartalmaz, addig a koffeinmentes már csak 5-8mg/csészényit. Az Egyesült Államokban az élelmiszeri jogszabályok szerint a koffeinmentes kávé 3% koffeint tartalmazhat, míg az EU területén ez 0,1%.

Kép: Pixabay.com

Így vonják ki belőle a koffeint

Több eljárás is létezik rá, ezek közül az első és egyben leg elavultabb / legolcsóbb eljárás az oldószeres kezelés. Az eljárás lényegében abból áll, hogy pörkölés előtt felgőzölik a kávét, majd egy oldószeres vízben áztatják, mely során a koffein kioldódik a kávéból (a koffein vízben oldódó vegyület). Az eljárás során azonban a koffein mellett a kávészemekből nagyrészt távozik az arra a fajtára jellemző ízjegy és aroma is, ezért ezt az eljárást csak a gyenge minőségű kávéknál használják.

Kép: teaandcoffee.net

A minőségi kávékat 2 féle módszerrel szokták kezelni, ha koffeinmentesítésről van szó. Az egyik ilyen az úgy nevezett „svájci vizes” eljárás. Ebben az esetben a zöldkávét olyan vízzel engedik fel és áztatják, amelynek oldott-anyag tartalma megegyezik a kávébab oldott anyag tartalmával. Ekkor egy úgynevezett abszorpciós (anyagfelszívódás) folyamat indul el, melynek során a víz felszívja a koffein nagy részét, azonban megőrzi a kávé ízjegyeit, aromáját és zamatát. Ezt követően kiszárítják, majd ízlés és receptúra szerint pörkölik a kávébabokat.

A jelenlegi legmodernebb és egyben legkevésbé költséghatékony megoldás a szén-dioxidos eljárás. Ennek során a zöld kávébabot magas nyomású szén-dioxidnak (253 bar) vetnek alá, ugyanis ebben az állapotban a szén-dioxid nem gáz és nem folyékony halmazállapotú, hanem köztes állapotú, ennek köszönhetően oldja a koffeint, míg minden más vegyületet érintetlenül hagy. Ennek köszönhetően kiváló minőségű kávét kapunk, cserébe magas költségű az eljárás.

Kinek való a koffeinmentes kávé?

Nos, alapvetően délután érdemes mindenkinek koffeinmentes kávét innia, hiszen ha nem is érzi, de a szervezete mindenképp megköszöni majd az esti / éjszakai pihenés során. Továbbá a koffeinmentes kávé a Szent Grál mindenkinek, aki valamilyen ok miatt (terhesség, allergia, egészségügyi ok stb.) nem ihatna „rendes kávét”. Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mégis mennyi kávét ihatunk büntetlenül, érdemes EZT A CIKKET elolvasnunk.

Kép: Pixabay.com

A cikk alatt találhatunk néhány jó példát a svájci vizes eljárással koffeinmentesített kávéra.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávé